Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Německo | Irsko | Kanada | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Povolenie k pobytu, prosim poradte  (Přečteno 37972 krát)
Miska1
Host
« : Červen 21, 2007, 10:00:00 am »

Ahoj,

Chcela som poprosit o pomoc, radu, pisem v nadeji, ze by niekto mohol mat podobnu skusenost.

S hladanim prace v tejto krajine som sa uz definitivne rozlucila, pretoze jedoducho ziadny zamestnavatel na seba nechce prevziat komplikacie spojene s vybavovanim pracovneho povolenia.

No i nadalej som tu nutena zostat, kedze moj snubenec (Francuz) kvoli ktoremu sme sa sem prestahovali ma zaujimavu pracu...

Dostala som ale informaciu, ze v Luxembursku mozem zostat iba pod podmienkou ze pracujem a na najdenie prace mam 3 mesiace...

Ak mi niekto vie poradit ako zostat oficialne v krajine a dostat povolenie k pobytu prosim pomozte. Som ochotna sama si platit prispevky ak je to nevyhnutne, priatel ma dobry plat, mame spolocny ucet aj uspory...

Dakujem
Zaznamenáno
janca



Karma: 0
Příspěvků: 9


« Odpověď #1 : Říjen 08, 2007, 02:25:03 pm »

Ahoj Misko,

Nevim, zda jeste v Luxu jsi a treba uz momentalne vis vic nez ja, ale ta informace, ze muzes zustat v Lucembursku jen, pokud pracujes, a na hledani prace mas jen 3 mesice, neni pravdiva. Ja jsem v Lucembursku uz pres rok, ziju tu se svym pritelem Lucemburcanem, a vyhostena jsem zatim nebyla, prestoze se mi jeste stale nepodarilo najit praci Úsměv S hledanim prace to tu opravdu neni vubec jednoduche, ale od ledna 2008 (otazka je, zda to opravdu pujde tak rychle a bez komplikaci, protoze ja uz nejak neverim nicemu) uz nebudeme potrebovat pracovni povoleni, jak jsem se dnes dozvedela na ceske ambasade. Takze tim by se pro nas hledani prace snad melo konecne usnadnit.

Jinak povoleni k pobytu nepotrebujes, jsme v EU. Je ale pravda, ze po trech mesicich pobytu (jako turistka) by ses mela zaregistrovat na mistnim obecnim urade, coz neni vubec tak lehke, pokud tu nepracujes. Ja jsem to totiz zkousela pred par tydny s pasem a tremi fotografiemi a neuspela jsem. Na urade toho totiz nevi o moc vic nez ja, a vylozene nevedeli, co se mnou maji delat, kdyz jsem z toho, cituji, "vychodniho bloku", nejsem tu provdana a navic ani nepracuju (prestoze bych strasne moc chtela). Pak po mne zacali zadat doklad o odhlaseni se z Ceske republiky, coz je s prominutim blbost, jak jsem si overila na nekolika mistech v CR a na mistni ambasade, takze jsem zatim od zameru prihlasit se tu upustila, nadale si platim zdravotni pojisteni v Cechach s pripojistenim do zahranici a budu dal hledat praci s chabou nadeji, ze opravdu nejakou najdu. A jaky tu mam ted oficialni statut vlastne ani nevim, ale nejak to zatim (krome me) nikoho nezajima. Mozna vecna turistka, ktera se vraci kazde dva mesice na tyden na navstevu zpet do rodne vlasti, aby tam obehala urady a doktory, ujistila se, ze najit praci tam s vysokoskolskym diplomem by pro ni byla hracka a aby nacerpala pozitivni energii a presvedceni, ze zivot v Luxu za to i pres vsechny neprijemnosti snad stoji.

Nevim, zda jsem ti svou odpovedi moc pomohla, ale rozhodne preju vydrz, pevny nervy a hodne stesti pri vsem vyrizovani a hledani. Jana
Zaznamenáno
pavlakad



Karma: 0
Příspěvků: 5


« Odpověď #2 : Říjen 12, 2007, 09:38:43 am »

Ahoj,

se zajmem jsem si precetla vase postrehy o nahlasovani se v Lucembursku. Ja jsem se shodou okolnosti minuly tyden informovala na urade a bylo mi receno, ze je treba pracovni smlouva na dobu neurcitou. Pokud mas smlouvu na dobu urcitou, tak te jeste nahlasi, ale uz maji vyhrady. Smlouva by mela byt delsi nez 6 mesicu. Pokud nemas smlouvu, tak je nejlepsi se vdat:-)). Jinak existuje velmi mala sance si najit praci a vubec vest normalni zivott..:-)). A i pokud jsi vdana, tak je treba sveho manzela privezt na urad a ukazat, ze opravdu existuje a nic a nikoho jsi nezfalsovala :-).

Hodne zdaru!

Pavla
Zaznamenáno
janca



Karma: 0
Příspěvků: 9


« Odpověď #3 : Říjen 29, 2007, 04:20:23 pm »

Ahoj,

po precteni prispevku Pavly mi prijde, ze kazdy obecni urad tu v Lucembursku pozaduje k nahlaseni neco jineho. Informovala jsem se v poslednich tydnech radeji na nekolika uradech zaroven a zjistila, ze by nakonec k nahlaseni se mel opravdu stacit jen pas, fotografie a pak zrejme i nejaky doklad o tom, ze mate dostatecne financni prostredky pro zivot tu. To znamena, v pripade ze tu nepracujete, prohlaseni druhe osoby, ktera vas po financni strance zabezpeci. Dokazu si ale predstavit, ze az se pristi tyden dostavim po prvnim neuspechu na ten "svuj" mistni urad se vsemi nove ziskanymi informacemi, vyskytne se opet nejaka prekazka, ktera mi to znemozni. Jedina utesujici okolnost ted je, ze od 1.11. 2007 pro nas prestava platit povinnost pracovniho povoleni. Mistni pracovni trh se nam konecne otevrel. Dokazu si ale opet predstavit, ze to ze zacatku vse tak hladce, jak by to jit melo, nepujde.

Jinak jsi me, Pavlo, utvrdila v me domnence, ze nejlepsi zpusob jak v Luxu neplatit za vecnou cizinku je vdat se tu, ale jen kvuli tomu a snad i kvuli naslednemu snadnejsimu hledani prace se mi vdavat zatim nechce. Nejdriv radsi tu praci a pak az snatek. Na druhou stranu musim rict, ze prestoze tu vdana nejsem a praci zatim taky nemam, tak tu tak nejak normalni zivot vedu, pripoustim chvilemi i trochu frustrujici a depresivni (nekdy mi pripomina muj predchozi zivot studentsky - jako by jeste stale neskoncil:) ) Ale rekla bych, vsechno ma svy klady a zapory, a clovek najde na vsem a vsude neco, co by mohlo byt lepsi.

Tak ted jen doufat, ze se konecne nejaka prace najde a ze se mi v brzke dobe opravdu podari se tu uspesne nahlasit. Pokud ne, planuju vratit se do Cech a sbirat pracovni zkusenosti aspon po dobu jednoho roku tam. Zda to pomuze v dalsim hledani prace v luxu je otazka.

Zdravim a hodne stesti a uspechu!

Jana
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Luxemburg.cz © 2024

Stránky Čechů a Slováků o životě v Lucembursku, česky a slovensky. Užitečné články o hledání práce v Lucembursku, ubytování, o studiu a nebo taky nakupování, památkách a atrakcích, kultuře, cestování, dopravě a spoustě dalšího.
Hledáte spolujezdce, kteří vám přispějí na benzin? spolujizda na Češi a Slováci v Luxu vám umožní najít spolujezdce nebo řidiče.

Odkazy | autostop | Zahnarzt München