Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Německo | Irsko | Kanada | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1] 2   Dolů
 
Autor Téma: Evropská škola v Mameru - Evropská kampaň proti diskriminaci  (Přečteno 117698 krát)
kolembus



Karma: 0
Příspěvků: 5


« : Květen 22, 2012, 09:50:09 pm »

Dobrý den,

přeposílám tiskovou zprávu zalanou Evroskou kampaní proti diskriminaci týkající se Evropské školy v Mameru. Zpráva byla zaslána ve všech evropských jazycích do evropského tisku.

Kamil

* final press release Czech amended.doc (47.5 KB - staženo 678 krát.)
Zaznamenáno
vasek.z



Karma: 1
Příspěvků: 62


WWW
« Odpověď #1 : Květen 23, 2012, 07:15:33 pm »

Cekam uz jenom na to az si nekdo zacne stezovat ze musi dojizdet i do prace. Takova do nebe volajici diskriminace.
Zaznamenáno
petr.s



Karma: -1
Příspěvků: 1


« Odpověď #2 : Květen 25, 2012, 12:57:35 pm »

Jj, souhlasim s uzivatelem vasek.z, to je fakt strasna diskriminace, ti euroouřadové už neví roupama co by dělali. Nerozumím, proti jaké diskriminaci protestují, snad by mi to mohl někdo objasnit. Jako že je někdo nutí, aby své děti do tého školy přihlásili a jejich děti do tého školy docházeli?

V každé komuně a ve Luxembourgu městě i v každé čtvrti je základní škola, která je pohodlně dosažitelná během několika málo minut v rámci bydliště, nerozumím tomu, proti čemu ti eurozhýčkanci protestují.

Mně se taky nelíbí, že kolega z práce dojíždí jen 15 minut a já 55 minut, asi udělám nějakou petici a rozešlu to po celé Europě.

Ta fiktivní svobodná mamimka z tiskového prohlášení mě dojímá, typický euroouřada placený z peněz daňových poplatníků přichází do práce v půl desáté, ve dvanáct hodin jde na dvouhodinový oběd a v půl páté se jde domů (ha ha, v sedm, to si dělají srandu), to už je budova prázdná, potvzeno z vlastní zkušenosti, kdy se naše firma podílela na dodávkách technologií pro nejmenovanou evropskou intitutci v Luxu - kafeteria stále narvané k praknutí.
Zaznamenáno
Pavla
Host
« Odpověď #3 : Květen 25, 2012, 03:29:15 pm »

Dobry den, mozna by stalo za to zde zminit, ceho se diskriminace tyka:
"Sdružení tvrdí, že "vertikální rozdělení" školy zvýhodňuje ty národnosti, které zůstanou v původní škole na Kirchbergu, kde se nachází Evropské instituce a kde pracuje většina rodičů. Děti ostatních národností budou přesunuty do nové školy Lucemburk II v odlehlém městě Mamer."
Ono se totiz nejedna primarne o to, ze skola je dal od domova... Ale mozna staci si lepe precist cely clanek.
Zaznamenáno
vasek.z



Karma: 1
Příspěvků: 62


WWW
« Odpověď #4 : Květen 25, 2012, 07:02:01 pm »

Da se udelat nejaka zmena tak aby vyhovela univerzalne vsem? Musi byt potom strana co "dopadla hur" nazyvana automaticky diskriminovanou? Vite co skutecne znamena pojem diskriminace?
Zaznamenáno
Mafinka



Karma: 0
Příspěvků: 36


« Odpověď #5 : Květen 27, 2012, 08:49:36 pm »

 Znam maminky z Evropske komise, ktere pracovaly na PLNY UVAZEK od 9-12h. Zadanou praci si ,,dodelavaly'' doma. Tahle diskriminace mi prijde pritazena za vlasy vic, nez problematika romskych deti ve zvlastnich skolach.
Zaznamenáno
Mafinka



Karma: 0
Příspěvků: 36


« Odpověď #6 : Květen 27, 2012, 08:54:34 pm »

A jako diskriminace mi prijde, ze do Evropske skoly nemuzou deti VSECH rodicu, ale jen tech ,,EVROPSKYCH''.
Zaznamenáno
Janisek



Karma: 0
Příspěvků: 5


« Odpověď #7 : Srpen 17, 2012, 09:45:20 pm »

Sice pozde, ale prece: Mafinko - mate mylnou informaci o tom, ze do Evropske skoly mohou pouze deti uredniku EU. Mohou tam deti vsech rodicu ;o) Takze nez budete ocernovat, radeji si opravdu zjistete, jak to je.
Zaznamenáno
Mafinka



Karma: 0
Příspěvků: 36


« Odpověď #8 : Srpen 18, 2012, 05:37:27 pm »

Jj, vzdyt mi vsichni vime, jak to tam chodi :-) Kdo ma prednost a ci zamestnavatel se muze primluvit.
Zaznamenáno
Radegast



Karma: 0
Příspěvků: 7


« Odpověď #9 : Srpen 29, 2012, 10:24:12 am »

Není mi dost dobře jasné, jak může někdo přirovnávat dojíždění do zaměstnání s dojížděním do školy. Tady se bavíme o dětech, často velmi malých, pro které může dojíždění představovat neúměrnou zátěž. Škola by měla být vždy v dobře dostupné lokalitě a umístěna tak, aby dojíždění nepřesahovalo určité časové limity. Mamer je od počátku špatným a nedemokratickým rozhodnutím. O lokalitě školy rozhodovali především místní politici a hlavním cílem bylo zvednutí ceny pozemků a nemovitostí v okolí Mameru. Z tohoto hlediska se záměr ukázal úspěšný. Protože 'silné' národnosti se přemístění do školy dokázaly lépe ubránit, zůstávají na Kirchbergu. Na EŠ dochází už od počátku k segregeci žáků a studentů z první patnáctky a nových zemí, kupř. britští rodiče se neobávali nahlas vyslovit, že nechtějí aby jejich děti chodily do stejných tříd polečně s Poláky či Čechy. Rozhodněte si sami, zda to diskriminace je či není. A k možnosti umístění dětí v lucemburských školách snad jen to, že mnoho rodičů dětí EŠ předpokládá návrat do ČR, pokud vím, tak se tam lucembursky nemluví.
Zaznamenáno
Václav Horák



Karma: 7
Příspěvků: 41

Every European Digital


WWW
« Odpověď #10 : Srpen 29, 2012, 11:24:30 am »

Ano, do EŠ se MOHOU ale nemusi dostat i deti VSECH rodicu, nicmene pro takove rodice (neuredniky EU) takova skola neni zdarma a je otazka, zda na tu cenu jejich zamestnavatel prispeje ci ne.

Muzete nejak statisticky dolozit prvni cast tvrzeni "A k možnosti umístění dětí v lucemburských školách snad jen to, že mnoho rodičů dětí EŠ předpokládá návrat do ČR, pokud vím, tak se tam lucembursky nemluví."?

Zajimalo by me kolik % je ono "...mnoho rodičů dětí EŠ předpokládá návrat do ČR..." a s jakym casovym horizontem? Ja takova tvrda stat. data nemam a nikde nevidim, jde jen o individualni ocekavani, ktera se mohou ale nemusi naplnit. Znam jednoho, co mi rikal, ze s tim EU jobem chce prastit jiz asi 6.-7. rok...Tak asi tak.

Pripominam, ze v lucemburske skole se male deti nenauci jen lucembursky ale predevsim dobre nemecky a francouzsky, coz se jim v jejich jiz celoevropske kariere bude vice nez hodit.

Jeden by si myslel, ze se tu jejich rodice, urednici EU, s diplomatickymi privilegii, v Luxu maji vice nez dobre a ze jich drtiva vetsina s permanentnimi kontrakty zustava. A dobre vedi proc, i pres neprijemne ale dlouho dopredu planovane umisteni EU skoly v Mameru (asi cca 20 let).
Zaznamenáno
vasek.z



Karma: 1
Příspěvků: 62


WWW
« Odpověď #11 : Srpen 29, 2012, 09:12:15 pm »

Tana:
pokud CHCETE (= NEMUSITE) dat svoje dite do jine skoly nez ktera je ve vasi ulici (ctvrti, vesnici apod.), proste musite velmi pravdepodobne pocitat s tim ze tam nedojdete pesky do 5 minut. Proto ona paralela k zamestnani. Je to vase volba a navic jste zvyhodneni zamestnavatelem, ktereho zase platime my vsichni ze svych dani aniz bychom meli vyhody jako vy. Kazdopadne tuto vyhodu bych ani vyuzit nechtel, nase deti ziji v Lucembursku a zatim nevidime duvod k nevyuzivani lucemburskeho vzdelavaciho systemu.
O rozhodnuti proc zrovna Mamer (ktere nepadlo pres noc) diskutovat nemuzu, ale Mamer je velmi draha lokalita uz dlouhe roky predtim nez vubec vznikly instituce EU, pro vasi informaci. Kdyby byla skola umistena do lokality s horsim pristupem nez je Mamer, budete si zase stezovat ze musite stat ve meste v zacpach a nemate kde zaparkovat/ je to moc daleko/ je tam moc teplo/ zima.
Pokud budete chtit diskutovat o vyznamu slova diskriminace, delal bych to v jinem tematu.

Vaclav:
neprovokujte je, prijdete taky o karmu  Škleb
Zaznamenáno
Radegast



Karma: 0
Příspěvků: 7


« Odpověď #12 : Srpen 30, 2012, 03:12:58 pm »

Vím o mnoha lidech, kterým nebyla prodloužena smlouva u institucí a už jsou zpět v ČR i s dětmi. Ne pro každého je cílem vzdělávat své dítě mnohajazykově. Ne každé dítě je jazykově nadané a schopné zvládnout více jazyků najednou, určitě ne dislektici. Lucemburské školství patří v rámci mezinárodního průzkumu PISA k nejhorším v Evropě vůbec, každé druhé dítě musí dle statistik (které Vás evidentně zajímají) alespoň jednou opakovat třídu. Není proto divu, že se někteří rodiče snaží lucemburskému školství obloukem vyhnout. Ano, ceny realit v Mameru jsou nyní na špici, ale ubezpečuji Vás, že tomu tak ještě před 12 - 15 lety nebylo. Chci podotknout, že v rámci této debaty nechráním vlastní zájmy, v Lucemburku nežijeme a s EŠ nemáme nic společného. Přesto je mi situace více než známa, přehodnocuji ji konstruktivně a nestranně. Hlavně do tohoto tématu nevnáším závist, která z některých příspěvků přímo čiší. Odsuzovat někoho je velmi snadné, snažit se pochopit je vždy obtížnější. Mamer je špatným rozhodnutím a za tím si stojím. Ach karma ... promiňte, je mi ukradená.   
Zaznamenáno
Mafinka



Karma: 0
Příspěvků: 36


« Odpověď #13 : Září 01, 2012, 06:48:21 pm »

Starsi rozhovor se starostou Luxemburgu.

Otázka: V souvislosti s dopravou bych se chtěla zeptat na Evropskou školu II, která má být v Mameru. Pokud budou lidé muset ráno jet do Mameru a pak na Kirchberg a večer znovu, tak to dopravu ve městě dále zatíží.

Starosta: Tohle rozhodnutí se kompetencí města moc netýká. Vláda rozhodla umístit druhou evropskou školu do Mameru. Já si myslím, že je to opravdový střet mentalit. Z rozhovorů s lidmi z EU institucí jsem pochopil, že oni považují za střed svého života práci. Všechno soustředí okolo práce. My máme úplně jiný pohled. Náš život se soustředí okolo místa, kde bydlíme a odtamtud chodíme do práce. Celý náš školní systém je založen na blízkosti k bydlišti, ne k práci. Ve městě se snažíme mít školu v každé čtvrti. Lidé, kteří tu žijí, také chodí do práce. Mohou děti přivést do školy po půl osmé, škola většinou končí o půl druhé, pokud rodiče ještě pracují, tak máme systém péče o děti až do večera. A ten funguje velmi dobře. Má to velkou výhodu, děti jsou stále ve své komunitě, kde žijí a integrují se v domácím prostředí. Tak to funguje až po střední školu, ale střední škola nemůže být v každé čtvrti. Nikdy se o umístění do školy nerozhodovalo podle toho, kde pracují rodiče.

Střední školy se soustředily do města a do Esch, ale teď se to také snažíme decentralizovat. Byly vždy tam, kde lidé bydlí, ne kde pracují. Na to jsme mysleli, když jsme hledali místo pro novou školu. Z pedagogického hlediska není dobré mít tolik škol v jednom místě. Proto jsme hledali jiné místo a přitom nás zajímalo, kde děti nejvíc bydlí. Hodně jich bydlí v jihozápadní oblasti od města. Proto byl vybrán Mamer. Chápu, že pokud někdo soustředí svůj život okolo práce, chce tam i školu, ale kdybychom tuto filozofii aplikovali na celé Lucembursko ... polovina pracovních míst je ve městě, tak by většina škol byla ve městě, a to by bylo dost nelogické. V dlouhodobé perspektivě věříme, že školy jako důležitý nástroj integrace budou tam, kde lidé bydlí, aby co nejvíce času strávili ve své komunitě.

Otázka: Evropská škola ale nabízí dětem vzdělání v rodném jazyce.

Starosta: Evropské školy se zakládaly na principu, že lidé do institucí přicházejí a po čase zase odcházejí. Asi to tak je pro hodně lidí, i když jistě ne pro všechny. Lidé pracující pro banky posílají děti do místních škol bez ohledu na národnost. Evropské instituce zavedly jako zvláštní pobídku, že se v Evropských školách bude učit ve všech jazycích. To je krásné a také velmi drahé. Je to něco, co by se mělo zrevidovat. Všichni ostatní cizinci chodí buď do lucemburských škol nebo do školy mezinárodní nebo francouzské, jsou šťastní a mají dobře vzdělané děti. Nesnažím se říci, že bychom evropskou školu měli zrušit, ale že v dlouhodobé perspektivě by se tyto dva systémy měly k sobě přiblížit.
Zaznamenáno
Evilein



Karma: 1
Příspěvků: 10


« Odpověď #14 : Září 13, 2012, 10:22:20 am »

To je fakt neco, jak tady z nekterych prispevku cisi typicka ceska zavist, nenavist a je videt, jak se radi pomlouvame a napadame. Hlavne je ve velke oblibe napadat a ocernovat uredniky EU, to je koukam v mode nejen v Cechach ale i tady...

Ta diskuse o skole preci neni o rodicich, ale o detech - proc maji do skolky dojizdet male deti 45 minut? Jak pise Tana, pri rozhodovani se jednalo o pozemky vlastnene v Mameru. Navic rozhodnuti padlo pred prichodem novych clenskych statu, takze rodice deti, kterych se to dnes bude tykat, o tom nevedeli, natoz aby se k tomu mohli nejak vyjadrovat.

Zaznamenáno
Stran: [1] 2   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Luxemburg.cz © 2024

Stránky Čechů a Slováků o životě v Lucembursku, česky a slovensky. Užitečné články o hledání práce v Lucembursku, ubytování, o studiu a nebo taky nakupování, památkách a atrakcích, kultuře, cestování, dopravě a spoustě dalšího.
Hledáte spolujezdce, kteří vám přispějí na benzin? spolujizda na Češi a Slováci v Luxu vám umožní najít spolujezdce nebo řidiče.

Odkazy | autostop | Zahnarzt München